uszt logo cmyk

 

Sajtóközlemény

EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSSAL MEGKEZDŐDÖTT A SZÉLESSÁVÚ OPTIKAI KÖRZETHÁLÓZAT ÉPÍTÉSE A SELLYEI ÉS SIKLÓSI KISTÉRSÉGBEN

2014. május 23.

A Drávanet Hálózatok Kft. 1.033.959.457 forint uniós támogatást nyert a „Szélessávú körzethálózati fejlesztések támogatása” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A több mint 1,47 milliárd forint összköltségvetést meghaladó beruházás célja az optikai körzethálózat kiépítése a Sellyei és Siklósi kistérségek jellemzően elszórt kistelepülések alkotta területein.

A Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló GOP-3.1.2-12-2012- 0025 projekt célja a korszerű üzleti környezet részét képező infokommunikációs infrastruktúra kiépülésének támogatása Magyarország azon térségeiben, amelyekben a nagy sávszélesség-igényű szolgáltatások elérhetővé válásához szükséges hálózati infrastruktúra üzleti alapon nem épült ki, és a gyenge megtérülési kilátások miatt belátható időn belül várhatóan nem is fog kiépülni.

A Sellyei és Siklósi járásokban az optikai körzethálózat kiépítése összesen 46 települést és 13 ezer lakost érint. A rendkívül intenzív tervezési és előkészítési időszakot követően 2014. április hónapban megkezdődhettek az optikai hálózat építési munkái. Az érintett településeken 2014. év végéig kiépülnek a helyi hozzáférési hálózatok technológia- független csatlakoztatására alkalmas hozzáférési aggregációs pontok (PoP). A lakossági és vállalati előfizetők kiszolgálása a helyi hozzáférési hálózatok révén fog a későbbiekben megvalósulni, az ügyfelek a jelen fejlesztés keretében nem tudnak közvetlenül csatlakozni a körzethálózati aggregációs pontokhoz.

Ugyanakkor az ott élő lakosok és a helyi vállalkozások számára a körzethálózati fejlesztés eredménye azonnal érzékelhető lesz, mivel a települési önkormányzatok, közoktatási intézmények, eMagyarország Pontok és IKSzT-k (Integrált Közösségi Szolgáltató Terek) rácsatlakozhatnak a most kiépülő optikai körzethálózatra. A fejlesztés során kiépített optikai hálózat kapacitása garantálni fogja, hogy a majdani helyi hálózatok fejlesztése során a nagy sávszélességű (30 Mbps feletti) internethasználatnak ne legyen akadálya az intézmények, háztartások és vállalkozások számára.

 

 

infoblokk3 erfa egyes

 

Partnereink

maverixlogo