uszt logo cmyk

 

GOP-3.1.2-12-2012-0025

 

gop-3.1.2-12-2012-0025

Szélessávú körzethálózati fejlesztések a Sellyei, Siklósi, Bajai, Kadarkúti és Nagyatádi kistérségekben

A GOP-3.1.2-12-2012-0025 projekt keretében a pécsi székhelyű Drávanet Hálózatok Kft. optikai körzethálózati fejlesztést hajt végre a Sellyei, Siklósi, Bajai, Kadarkúti és Nagyatádi kistérségben. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt célja a korszerű üzleti környezet részét képező infokommunikációs infrastruktúra kiépítése olyan kistérségekben, amelyekben ez eddig piaci alapon nem történt meg.

A projekt bemutatása

A Drávanet Hálózatok Kft. 1,667 milliárd forint uniós támogatást nyert a „Szélessávú körzethálózati fejlesztések támogatása” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A több mint 2,381 milliárd forintos beruházás célja az optikai körzethálózat kiépítése a Sellyei, Siklósi, Bajai, Kadarkúti és Nagyatádi kistérségek jellemzően elszórt kistelepülések alkotta területein.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló GOP-3.1.2-12-2012-0025 projekt célja a korszerű üzleti környezet részét képező infokommunikációs infrastruktúra kiépítése olyan kistérségekben, amelyekben ez eddig piaci alapon nem történt meg. A projekt során megvalósuló beruházás összesen 55 települést és közel 21 ezer lakost érint.

A tervek szerint 2015 év végéig a Sellyei, Siklósi, Bajai, Kadarkúti és Nagyatádi kistérségekben az érintett településekig kiépül a szélessávú optikai hálózat. Minden településen létesül egy hozzáférési aggregációs pont (PoP), amely alkalmas a helyi hozzáférési hálózatok csatlakoztatására. A lakosság és a vállalkozások kiszolgálása a helyi hálózatok révén fog a későbbiekben megvalósulni. Fontos tudni, hogy a háztartások és a vállalkozások a jelen projekt keretében nem tudnak közvetlenül csatlakozni a körzethálózati aggregációs ponthoz, az a helyi szolgáltató(k) kapcsolódásának műszaki lehetőségét teremti meg.

Ugyanakkor a településeken élő lakosok és a helyi vállalkozások számára a körzethálózati fejlesztés eredménye azonnal is érzékelhető lesz, mivel a települési önkormányzatok, közoktatási intézmények, eMagyarország Pontok és IKSzT-k rácsatlakozhatnak a most kiépülő optikai körzethálózatra.

A más célokra teljesen alkalmatlan üvegszálas kábelek föld alá helyezése kül- és belterületen egyaránt gyorsan megtörténik. A munkálatok sem a közlekedést, sem a mindennapi életet érdemben nem fogják zavarni. A fejlesztés során kiépített optikai hálózat kapacitása garantálni fogja, hogy a majdani helyi hálózatok fejlesztése során a nagy sávszélességű (30 Mbps feletti) internethasználatnak ne legyen akadálya az intézmények, háztartások és vállalkozások számára.

 

infoblokk3 erfa egyes

 

Partnereink

maverixlogo